
Initial COVID-19 Guidance from U.S. Department of Veterans Affairs 
 
Question One: 
What is the impact, if any, to GI Bill recipients when their schools are either closed or 
has directed their students to take classes online as a result of precautions taken due 
to COVID-19? 
  
Answer: 
The answer will depend on the type of action taken by the school, the timing of the 
action, and the current program approval. 

• If a school temporarily closes due to an established policy based on an Executive 
order of the President or due to an emergency situation, VA may continue 
benefit payments (including the Monthly Housing Allowance under the Post-9/11 
GI Bill) for up to 4 weeks during an 12 month period.  This authority, and 
limitation, are codified in statute (38 U.S.C. § 3680(a)(2)(A). 

• If the school remains open (virtually, rather than physically), and students are 
transitioned to pursuit solely through online classes, then benefit payments will 
be impacted as follows: 

o If the switch from training in-residence to online classes occurs during the 
term, and the program has been approved by the State Approving Agency 
for delivery through an online modality, then benefit payments (including 
the Monthly Housing Allowance under the Post-9/11 GI Bill) will remain 
unchanged for the remainder of that term. 

o However, for any subsequent terms pursued solely online, the Monthly 
Housing Allowance (MHA) under the Post-9/11 GI Bill will be reduced to 
one-half of the national average of DoD’s Basic Allowance for Housing 
rates for an E-5 with dependents.  The limitations on MHA rates are 
codified in statute (38 U.S.C. § 3313(c)(1)(B)(iii). 

o Lastly, if the program has not been approved by the State Approving 
Agency for delivery through an online modality, benefit payments will 
completely stop (including the Monthly Housing Allowance under the 
Post-9/11 GI Bill) when students begin training online.   

  
Please note: There is a draft bill to address our limitations, but until that passes we are 
restricted to what is described above 
  
 
 
 
 



Question Two: 
Can Remedial classes be taught via distance learning?  
 
Answer: 
No. This limitation is found in regulations and VA will not ignore the regulations as that 
would violate the Administrative Procedures Act.  Further guidance on re-certification 
will be provided to SCOs for students who were enrolled in remedial training and then 
were instructed to stay at home to take their class. 
 
Question Three: 
What happens when an approved program at an accredited or non-accredited stand-
alone non-college degree (NCD) institution shifts from a resident program to an online 
modality? 
 
Answer: 
If a program is not approved for distance learning, and the law does not allow for the 
approval of distance learning for the program, then the resident program is the only 
program payable for GI Bill benefits. Further guidance on re-certification will be 
provided to SCOs for students who were enrolled in courses that no longer offer the SAA 
approved modality of instruction.  
 
Question Four:  
WEAMS: What does it mean when an accredited IHL distance learning field/box left 
blank or is marked “no”?  
 
Answer: 
SAAs have full authority to approve programs for online training if the program satisfies 
the statutory and regulatory requirements.  SAA must determine whether a program 
shall be allowed to offer training through online modality and indicate as such to 
VA.  SAA should communicate any necessary changes to the ELR identified for his/her 
state using established procedures.   
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